Kategórie

Čínske turné 2024

Lúčnica v priebehu 3 týždňov svojim umením reprezentovala slovenskú kultúru vo veľkých mestách centrálnej časti Číny a pobrežných miestach jej južných častí. Súbor sa do „krajiny červeného draka“ prepravil medzinárodnou linkou Viedeň – Peking a následne precestoval viac ako 3 400 km vnútroštátnymi lietadlami a 4 400 km rýchlovlakmi či autobusmi.

 Turné s predstaveniami 45-člennej výpravy tanečného súboru si mohli čínski diváci pozrieť vo viacerých divadlách svetového meradla, kde koncertovali mená ako José Carreras, London City Philharmonic, Ruský balet a mnohí iní. Každá zo sál prevyšovala kapacitu 1 200 miest a disponovala najnovšími technológiami, architektúrou a dizajnom. 

 Medzi tie najvýznamnejšie patrí Zhuhai Opera House, ktoré sa nachádza na brehu ostrova v meste Zhuhai v provincii Guangdong v Číne, kde sa Perlová rieka stretáva s Juhočínskym morom. Obrovský úspech Lúčnica zožala v novo zrekonštruovanom divadle vo Wuhane a aj v konglomerácii Chongqing v centrálnej časti Číny.

 Každoročne 1. októbra  sa v Číne oslavuje založenie Čínskej ľudovej republiky. Ide o čínsky štátny sviatok Zlatý týždeň, ktorý trvá sedem dní. Tento rok to bolo 75. výročie a zároveň aj 75. výročie nadviazania diplomatických stykov medzi Čínou a vtedajším Československom.  Na znak vzájomného priateľstva bol úvod turné spojený s podujatím pre študentov stredných škôl v meste Chongqing Fuling. Mladé publikum (3 000 ľudí) prijalo náš kultúrny program s obdivom a nadšením.

Predstavenia Lúčnice boli odvysielané aj v Čínskej televízii.